Authentiek stukje Caribische kust

In de afgelopen twee jaar heb ik verschillende Caribische kusten gezien in de Nederlandse Antillen, Costa Rica, Panama en Colombia. Ik was daarom ook erg benieuwd of de positieve verhalen over Palomino in Colombia die ik van mede reizigers en vrienden had gehoord ook voor mij zouden gelden. En dat deed het!

We hadden het geluk dat we een lift kregen per auto van Santa Marta naar Palomino. Dit duurde ongeveer een uur. Na een mooie rit door het Colombiaanse landschap, sloegen we plots een zandweg in die ik zelf zo over het hoofd zou hebben gezien. Later begreep ik dat als je met de bus komt je speciale bordjes moet volgen om bij Palomino uit te komen. De weg bracht ons langs huisjes en kleurrijke bordjes die naar de verschillende hostels leidden. In de verte zag ik een grote hut staan met een palmbladeren dak die meteen mijn aandacht trok. Wat een leuk ontwerp! We stopte voor de deur, want het bleek ons onderkomen voor het weekend te zijn: Tiki hut hostel. Ik heb veel hostels gezien in de 9 maanden dat ik nu reis en Tiki hut staat in mijn top 10!

P1010779

De sfeer was gemoedelijk, het zwembad nodigde uit voor een frisse duik en de dorm en badkamer waren schoon (iets wat niet vanzelfsprekend is in hostels). Waar ik als backpacker erg blij van wordt zijn banken. De gemeenschappelijke ruimte was daarvan voorzien, naast een aantal tafels en hangmatten.

P1010780

Het strand is een paar minuten lopen van het hostel. Of je nu naar links of rechts afslaat op het strand, je kan uren over het strand struinen zonder al te veel mensen tegen te komen. Heerlijk.

P1010782

De zee is ruig met een sterke stroming, dus wees voorzichtig als je een duik wilt nemen. Mocht je ervoor kiezen links af te slaan en een half uurtje door loopt, dan kom je uit waar de rivier en de zee samen komen. Ik vind het fascinerend wanneer zoet en zout water met elkaar mengen. Het rivier water is heerlijk koel en een aanrader om doorheen te waden op een hete dag (want het is heet aan de Colombiaanse Caribische kust!).

P1010786

De volgende dag werden we getrakteerd op een lunch aan een verlaten strandje. Heerlijke verse vis gegeten, de beste in een lange tijd voor mij. Om uit te buiken besloten we een kleine wandeling te maken, welke ons naar een ander verlaten strand leidde. Een waar paradijsje waar ooit een school was geweest. De paar huisjes op het strand verraadde dat er nog steeds mensen wonen, maar verder was het verlaten. Zonder onze gids waren we hier nooit terecht gekomen. Wat een parel!

P1010749

Terug in Palomino was er een hoop bedrijvigheid in het kleine centrum aan de hoofdweg. Muziek, mensen eten & drinken, beetje winkelen. Erg gemoedelijk. Het deed me beseffen hoe fijn ik zulke plekken vind, ver weg van de hectiek van een grote drukke stad. En toch was het levendig. Palomino gaf me een rustig gevoel en creatieve inspiratie. Dat hebben nog niet veel plekken bij me teweeggebracht. Het weekend was te kort om meer van Palomino te ontdekken. Ik kom dan ook graag weer een keer terug om wat langer te blijven.

%d bloggers like this: