EN DAG TILL HAVS VID SANTA MARTAS KUST

Det är lördag morgon och jag promenerar ett par kvarter genom det restaurang- och cafetäta området i centrala Santa Marta som leder ner till marinan. Klockan 10 ska jag möta kapten Manuel och mitt sällskap för dagen, vi ska ut och segla. Den karibiska kuststaden håller fortfarande på att vakna och en efter en droppar resten av gänget in, några är bakis från fredagens festligheter och oroar sig för sjösjuka. Vi sätter ut till havs och det är hög sjö, stora vågor slår mot båten och det är hård vind i seglen. Äntligen! Sedan barnsben har jag varje sommar spederat flera veckor i sträck till havs i kajak. Även om jag nu befinner mig på en betydligt större båt så känns det som att jag efter väldigt lång tid på land är i mitt rätta element igen.

Men vi kommer faktiskt inte spendera så mycket tid med vind i seglen, en stor del av dagen kommer vi att ligga vid Tangangas kust för sol, bad och snorkling. Havet skimrar turkost och när vi närmar oss land efter någon timme blir det betydligt stillsammare. Jag har inte varit i den lilla fiskarbyn men kan urskilja restauranger och hostel, gatuförsäljare och de som tagit sig ut till stranden för att njuta av den stekande solen och det svalkande havet. Vi ligger på gott avstånd men kan höra sorlet och musiken från Tagangas gator. Om jag ville skulle jag kunna simma in till stranden och köpa mig en kopp colombianskt kaffe. 
Manuel underhåller oss med massvis av historier om sina seglaräventyr över hela karibien och det är tydligt att han gillar att ta väl hand om sina gäster. På båten finns utrustning till hands för alla som vill snorkla och jag är inte sen att slänga mig ut i det salta blå.

Resten av dagen spenderar jag gungandes i hängmattan ombord, läsandes min bok varvat med dopp och lek med hundarna ombord. När solen börjar närma sig horisonten är det dags att ge sig av tillbaka mot Santa Marta. Det har blåst upp och vi surfar tillbaka på de stora vågorna nästan hela vägen in till hamnen. Lagom till att vi lägger till i marinan försvinner solen ner i havet och färgar himlen rosa.
Att sticka ut med Manuel och Global Sailing Inc var ett enkelt sätt att göra min dag till något speciellt istället för att strosa runt på Santa Martas gator eller ligga på stranden. Jag älskar att vara ute till havs, och trots att jag hade uppskattat lite mer seglande var det en super härlig upplevelse i gott sällskap. 

%d bloggers like this: